Maattabel dekens

Als je in catalogussen of websites kijkt zie je door de bomen het bos niet meer. Het aanbod is erg groot. Belangrijke eigenschappen om naar te kijken zijn: waterdichtheid, lucht- en vochtregulerende werking en slijtvastheid. Daarnaast vind ik een goede pasvorm belangrijk omdat je paard anders belemmerd wordt in zijn bewegingspatroon en lelijke schuurplekken kan krijgen. Welke outdoordeken u kiest is onder andere afhankelijk van het ras van uw paard, de dikte van de vacht, de leeftijd en de conditie. Maar natuurlijk ook van de wijze waarop uw paard gehouden wordt.

Buitenpaarden Paarden met een goede wintervacht, een goede gezondheid en een beschutting tegen regen een wind hebben in principe geen deken nodig. Voor bescherming tijdens echt slechte dagen en na inspanning adviseren wij een lichte outdoordeken.

’s Nachts op stal en overdag naar buiten Kougevoelige of geschoren paarden die in de herfst en winter overdag buiten staan hebben zonder meer een deken nodig. Als u in de gelegenheid bent de dekens te wisselen, dan ligt de keuze voor een staldeken én een outdoordeken het meest voor de hand. U gebruikt ze -afhankelijk van het weer- afwisselend of in combinatie met elkaar. Bent u niet in de gelegenheid om dekens te wisselen of kiest u voor gemak, dan is een dikke, goed ademende en vochtafvoerende outdoordeken voor uw paard ideaal. Uw paard blijft hiermee zowel binnen als buiten comfortabel warm en droog. Vaak redt u het niet met één deken. In het voor- en najaar heeft uw paard een dunne, ongevoerde outdoordeken nodig en tijdens de wintermaanden ontkomt u meestal niet aan een dikke outdoordeken.

Pensionpaard Staat uw ongeschoren paard op een binnenstal van een manege of pensionstal waar hij dagelijks even naar buiten mag, dan volstaat een dunne, goed ademende en waterdichte outdoordeken. U kiest hiermee voor gemak en zekerheid: uw paard heeft het op stal comfortabel warm, gaat goed beschermd naar buiten en u belast niemand met het wisselen van dekens. Met een dikkere deken heeft uw ongeschoren paard het op stal al gauw te warm.

Het is een groot misverstand dat de dikste deken per definitie de beste deken is; met een dikke deken kan uw paard het namelijk ook té warm krijgen. En té warm is net zo onprettig als té koud. Witte vlekken op een deken zijn overigens een overduidelijk signaal dat de deken echt te warm is. Uw paard heeft dan gezweet onder zijn deken en heeft het te warm gehad. Voordat u een keuze gaat maken, is het dan ook erg belangrijk dat u bepaalt welke deken het beste past bij de wijze waarop u uw paard tijdens de herfst en winter stalt, gebruikt en weidegang geeft.

Maat en pasvorm van de deken

Als je een goed passende deken hebt kun je de deken opmeten, langs de bovenzijde schoft-staart of langs het midden van borst tot bil. Je kunt ook je paard opmeten. Houd het begin van het meetlint midden op de borst van het paard, het einde achter op de bil . Lees de lengte af. Kies de lengte die het dichtst bij komt volgens de onderstaande tabel. Controleer uw keuze eventueel ook door de lengte van schoft tot staart te meten. Of lees de juiste maat van de volgende tabel af, middels de schofthoogte.



Schofthoogte Ruglengte Borst-bil lengte
tot 100cm 75cm 125cm
101cm - 110cm 85cm 135cm
111cm - 120cm 95cm 145cm
121cm - 130cm 105cm 155cm
131cm - 140cm 115cm 165cm
140cm - 150cm 125cm 175cm
151cm - 161cm 135cm 185cm
162cm - 168cm 145cm 195cm
169cm - 175cm 155cm 205cm
175cm en hoger 165cm 215cm



Pasvorm en sluitingen Bij voorkeur is de deken bij de voorbenen voorzien van uitsparingen. Dat zorgt ervoor dat de deken comfortabel aansluit zonder de bewegingsvrijheid rond de benen en schouder te beperken.

Zorg voor een borstsluiting wat een combinatie van klittenband en gespen is. De deken wordt eerst gesloten met het aan de beide zijden van de deken 10 cm lange klittenband en daaroverheen worden de twee gespen gesloten. Hierdoor beschermd de stof van de deken de borst van uw paard en heeft hij geen hinder van de gespen.

De deken moet voorzien zijn van kruissingels. De naam zegt het al. De singels worden onder de buik van het paard kruiselings vastgemaakt. Aan de deken zitten bilkoorden die om de achterbenen sluiten en een koord wat onder de staart zit. Deze sluitingen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard tijdens een frisse galopren de deken niet kwijt raakt en daardoor vast kan komen te zitten in een half losgeraakte deken wat paniek kan veroorzaken.